Transformari ale presiunii
Presiunea este un parametru de stare care caracterizeaza starea unui fluid, definindu-se ca fiind raportul dintre forta cu care un fluid actioneaza asupra unei suprafete si aria acesteia, intr-un punct al fluidului considerat ca mediu continuu, presiunea este independenta de orientarea suprafetei pe care se exercita, avand aceeasi valoare in toate directiile. In cazul fluidelor inchise intr-un recipient, presiunea este independenta de forma geometrica a acestuia.
In interiorul fluidelor fiecare strat serveste drept suport pentru toate straturile de deasupra lui. In cazul lichidelor presiunea determinata de aceste straturi poarta denumirea de presiune hidrostatica. Datorita faptului ca gazele sunt mai compresibile, actiunea dintre straturile care le compun face ca densitatea sa fie cu atat mai mare cu cat stratul este plasat mai jos, deci si presiunea statica a gazului va creste in acelasi sens.
Unitatea de masura pentru presiune in Sistemul international de unitati (SI) este pascalul (Pa), care este egal cu un Newton pe metru patrat. Aceasta unitate de masura a fost adoptata in abia in anul 1971, inainte presiunea in (SI) era exprimata in N/m². Mai este tolerata si unitatea de masura bar deoarece este foarte apropiata ca marime de vechea atmosfera tehnica (at) 1 bar = 105 Pa.