Puterea de racire a unui aparat de aer conditionat
BTU provine de la British Thermal Unit si reprezinta o unitate de masura pentru caldura si este egala cu cantitatea de caldura necesara pentru a creste cu un grad Fahrenheit (aproximativ 0,55 ° Celsius) temperatura unei cantitati de o livra de apa, adica aproximativ 0,45 kg apa.
Capacitatea termica masica a apei variaza odata cu temperatura, iar livra si caloria au avut diferite definitii in diverse perioade de timp, valoarea BTU variaza intre 1054,35 J (cu caloria folosita in termodinamica chimica) si 1059,67 J (cu caloria la 4 °C).
Unitatea de masura BTU nu face parte din Sistemul International de Unitati, astfel ca pentru domeniul stiintific unitatea de masura folosita este Joulul. 1 BTU ≈ 1055,056 J, care este o valoare rotunjita la acuratetea masuraturilor practice a valorii calculate pe baza caloriei internationale.
BTU/h este folosit in unele tari, insa in standardele europene puterea este exprimata in W sau KW si nu in BTU/h. De exemplu, un aparat de aer conditionat de 10000 BTU/h va avea 10 X 293 = 2930 W = 2,93 kW.
Pentru un calcul corect in ceea ce priveste puterea de racire a unei incaperi trebuie sa se tina cont de: suprafata construita, izolatie, suprafata vitrata, tipul geamurilor sau de amplasarea camerei.