Convertor online de coordonate geografice

grade, minute, secunde - grade zecimale - WGS84

Convertor de coordonate geografice

Grade zecimale GZ


Latitudine GZLongitudine GZ


Grade zecimale, minute GZM


Latitudine GZM ( ° )Latitudine GZM ( ′ )Latitudine GZM ( S / N )
Longitudine GZM ( ° )Longitudine GZM ( ′ )Longitudine GZM ( E / V )


Grade, minute, secunde GMS


Latitudine GMS ( ° )Latitudine GMS ( ′ )Latitudine GMS ( ″ )Latitudine GMS ( S / N )
Longitudine GMS ( ° )Longitudine GMS ( ′ )Longitudine GMS ( ″ )Longitudine GMS ( E / V )


WGS84 sistem Stereo (EPSG:3031)


Y nord ( metri )X est ( metri )

Transformator online de coordonate geografice

Cu ajutorul acestei aplicatii poti efectua transformari intre GMS (grade (°), minute (′), secunde (″)), GZ (grade zecimale), GZM (grade zecimale, minute) si WGS84 .

Sistemul de coordonate geografice este un sistem de referinta care utilizeaza coordonatele unghiulare, latitudine (nordica sau sudica) si longitudine (estica si vestica) si este folosit pentru determinarea unghiurilor laterale ale suprafetei terestre, sau mai general ale unui sferoid. Globul este impartit in 360° (grade) latitudine si 180° (grade) longitudine.

Totalitatea liniilor meridianelor si latitudinilor ce se intersecteaza sub un unghi de 90°, formeaza un sistem imaginar care imparte intreaga suprafata a globului pamantesc, pentru o mai buna orientare pe suprafata Terrei. Ecuatorul apartine liniilor de latitudine fiind intre ele linia cea mai lunga ce imparte globul in doua emisfere de nord si sud care sunt asezate perpendicular (90°) pe raza globului terestru, ecuatorul fiind linia care delimiteaza latitudinea nordica de cea sudica. Fiecare meridian intersecteaza liniile de latitudine sub un unghi de 90° si uneste cei doi poli ai pamantului, puncte unde toate meridianele se intalnesc.

Meridianul zero este cel ce trece prin observatorul astronomic din Greenwich, Marea Britanie, de unde se considera meridiane de longitudinea estica sau vestica in functie de pozitia respectivului meridian fata de meridianul zero si de prelungirea acestui meridian (meridianul de 180°).

Latitudinea (lat) reprezinta unghiul dintre orice punct si ecuator, iar liniile cu o latitudine constanta poarta numele de paralele. Paralelele traseaza cercuri pe suprafata Pamantului, insa singura paralela care formeaza un cerc mare este ecuatorul ce are latitudine de 0°, cu fiecare pol geografic aflat la 90 de grade (Polul Nord 90° N; Polul Sud 90° S).

Longitudine (long) reprezinta unghiul spre est sau vest al unui punct arbitrar de pe Pamant. Observatorul din Greenwich este considerat punctul international cu longitudine 0 grade. Anti-meridianul Greenwich este atat cel de 180° V cat si cel de 180° E. Liniile de longitudine constanta sunt numite meridiane, iar meridianul ce trece prin Greenwich este numit meridianul primar. Spre deosebire de paralele, toate meridianele sunt jumatati de cercuri complete si nu sunt paralele, ci se intersecteaza la polul nord si la cel sud.

Gradele (°) sunt impartite in minute (′) care la randul lor sunt impartite in secunde (″). Exista mai multe sisteme pentru grade, insa cele mai utilizate sunt: sistemul GM - grade:minute (49:30.0-123:30.0), sistemul GMS - grade:minute:secunde 49:30:00-123:30:00) si sistemul GZ - grade zecimale (49.5000-123.5000).

WGS84 este un sistem de referinta international pentru localizare exacta bazat pe WGS 84 (Sistemul Geodezic Mondial 1984). Localizarea GPS se bazeaza pe pozitiile mobile ale satelitilor aflati de-a lungul orbitelor cu ajutorul carora se poate determina pozitia punctelor aflate in oricare parte a Terrei. Sistemul de referinta este geocentric, unic pentru tot globul si fix cu privire la miscarea Pamantului. Sistemul de referinta adoptat pentru GPS este standardul universal WGS 84 (World Geodetic System 1984).

Un sistem de coordonate, fie geografic, fie proiectie, este definit de un set de parametri. Parametrul de baza al unui sistem de coordonate geografic se numeste DATUM. Datum-ul este o reprezentare matematica a formelor pe suprafata pamantului. WGS 84 este cel mai recent datum definit si utilizat, avand ca sfera de cuprindere intregul pamant.
Bijuteria de lux Papillon Construct