Convertor online al codului Morse

alfabetul Morse

Transformator din text in cod Morse


Transforma:
Text transformat in cod Morse

Codul Morse

Oficial Codul Morse sau alfabetul Morse a fost dezvoltat pe la mijlocul anilor 1830 de catre Samuel Morse, insa in ultimul timp, exista tot mai multe dovezi care il indica drept inventator al alfabetului Morse, cel putin in varianta sa de inceput pe asistentul lui Morse, Alfred Vail, care a murit sarac si uitat de istorie.

Codul Morse a fost principalul mod de comunicare la distanta, dezvoltat din dorinta de a transmite informatii bazandu-se pe un set de secvente standardizate formate din semne sau pulsatii scurte si lungi. Codul Morse este cunoscut in mod comun ca fiind comunicarea dezvoltata pe baza punctelor si liniilor care pot fi usor transformate in: litere, cifre si caracterele speciale.

Bazele dezvoltarii primului telegraf electric au fost puse in anul 1836 de catre artistul american Samuel F.B. Morse, fizicianul american Joseph Henry si Alfred Vail care au trimis impulsuri de curent electric de-a lungul unor cabluri ce controlau un electromagnet aflat la capatul receptor al sistemului de telegraf. Utilizare propriuzisa a telegrafului electric a inceput in anul 1837 de catre William Cooke si Charles Wheatstone dinn Anglia care era la fel ca cel realizat de americani utilizand electromagneti la capatul de receptie. Diferenta fata de alte sisteme ce scoteau sunete era aceea ca sistemul lor folosea ace ce se invarteau asupra literelor ce erau receptionate.

In anul 1841 Cooke si Wheatstone au construit un telegraf care putea tiparii literele de pe o roata de fonturi ce era lovita de un ciocan, cu toate ca era un sistem revolutionar nu au reusit sa gaseasca clienti pentru acest sistem si au fost construite doar doua exemplare.

La inceput codul Morse a fost dezvoltat pentru a trimite doar cifre, formandu-se numere care semnificau cuvintele ce erau cautate in dictionar, dupa transmiterea mesajului, insa datorita faptului ca era un sistem greoi a fost modificat prin dezvoltarea codului facuta de Alfred Vail care a introdus litere si semne speciale. La inceputul transmiterii mesajelor prin telegraf armatura receptor facea un zgomot clic, datorita faptului ca se misca pentru a inscriptiona banda de hartie. Operatorii de telegraf au inceput sa invete codul ajungand sa poata traduce zgomotele scoase de armatura telegrafului. Acestia transformau tiuiturile in puncte si linii pe care le scriau de manape hartie, ajungandu-se astfella eliminarea benzilor de hartie.

Incepand cu anul 1920, codul Morse a fost introdus si in aviatia americana, iar zece ani mai tarziu a devenit atat de important incat toti militarii si civilii din armata erau obligati sa il cunoasca. O mai mare amploare in utilizarea codlui Morse a aparut odata cu izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand a fost folosit prin radiotelegrafie, devenind indispensabil armatelor, care se deplasau atat de repete, incat nu mai era timp pentru instalarea stalpilor pentru firele de telegraf sau telefonie. Comunicarea dintre navele aflate la mare distanta unele de altele se facea tot prin radiotelegrafie. Tot dupa izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial a inceput si criptarea mesajelor pentru a nu mai fi intelese decat de cei carora le erau destinate. Codul Morse a avut cea mai lunga viata dintre toate sistemele electronice de codificare, de aproximativ 60 de ani, fiind folosit pana in anul 1997, cand marina franceza a trimis ultimul mesaj, care suna astfel: "Catre toti. Acesta este strigatul ultim inainte de tacerea noastra vesnica".


A, a     .-
B, b     -...
C, c     -.-.
D, d     -..
E, e     .
F, f     ..-.
G, g     --.
H, h     ....
I, i     ..
J, j     .---
K, k     -.-
L, l     .-..
M, m     --
N, n     -.
O, o     ---
P, p     .--.
Q, q     --.-
R, r     .-.
S, s     ...
T, t     -
U, u     ..-
V, v     ...-
W, w     .--
X, x     -..-
Y, y     -.--
Z, z     --..
0     -----
1     .----
2     ..---
3     ...--
4     ....-
5     .....
6     -....
7     --...
8     ---..
9     ----.
.     .-.-.-
,     --..--
'     .----.
!     -.-.--
-     -....-
&     .-...
?     ..--..
/     -..-.
(     -.--.
)     -.--.-
:     ---...
;     -.-.-.
=     -...-
+     .-.-.
_     ..--.-
"     .-..-.
$     ...-..-
@     .--.-.
Bijuteria de lux Papillon Construct